Tuesday, August 10, 2010

Solved question paper 2009: General Awareness: State Bank of India (SBI)

Solved question paper 2009: General Awareness: State Bank of India (SBI)

1. As per the reports of the survey conducted by various agencies jointly, which of the following
countries is adjudged as the ‘Most Favoured Nation’ for back office support to the world’s major multinationals ?
(A) China
(B) South Africa
(C) Singapore
(D) India
(E) None of these

Ans : (D)



2. Which of the following nations is found at the top of the ‘World’s Green, Index’, compiled by various global agencies jointly?
(A) China
(B) India
(C) USA
(D) Britain
(E) Japan

Ans : (B)



3. The President of India in her first speech in the joint session of the current parliament had said that every family living below poverty line would get 25 kg. of wheat/rice per month at @ Rs. 3 per kg. To achieve this she recommended enacting of which of the following Acts?
(A) National Rural Employment Guarantee Act
(B) National Agricultural Commodities and Warehousing Act
(C) Indira Gandhi National Old Age Pension Act
(D) National Minimum Wages Act
(E) National Food Security Act

Ans : (E)



4. As per the news paper reports, India is in the process of purchasing some ‘mid-air refuellers’ from a global supplier. These ‘mid-air refuellers’ are being procured for which of the following establishments?
(A) Indian Airlines and Air India
(B) Indian Air Force
(C) Ministry of Civil Aviation
(D) Pawan Hans
(E) Ministry of Surface Transport

Ans : (B)



5. The Govt. of India announced a special relief package of several thousand crores of rupees for which of the following sections of our society?
(A) Senior Citizens
(B) Women Employees of Central Government
(C) Farmers
(D) Workers in unorganized sectors
(E) All of these

Ans : (C)



6. The present Lok Sabha is formed after the ……….
(A) 13th general elections
(B) 14th general elections
(C) 15th general elections
(D) 16th general elections
(E) None of these

Ans : (C)



7. As per the reports published in various newspapers, the number of India’s wireless subscribers has become about 400 million. Which of the following agencies, as a regulator, has published this data?
(A) Telecom Regulatory Authority of India
(B) MTNL
(C) Department of Telecommunication Services (DTS)
(D) Association of Cellular Service Providers
(E) None of these

Ans : (A)



8. Late Y. S. Rajasekhar Reddy who passed away a few months back was holding which of the following positions?
(A) Chief Minister of a state
(B) Union Cabinet Minister
(C) Governor of a State
(D) Chief Secretary of a State
(E) India’s permanent Representative in the UNO

Ans : (A)



9. The ‘H1N1’ virus is responsible for the outbreak of which of the following in the world ?
(A) AIDS
(B) Swine Flue
(C) Polio
(D) T.B.
(E) Chikungunya

Ans : (B)



10. Who amongst the following is NOT a member of the present Union Cabinet?
(A) Ambika Soni
(B) Kamalnath
(C) Rahul Gandhi
(D) Jyotiraditya Scindia
(E) Vilasrao Deshmukh

Ans : (C)



11. Which of the following agencies has estimated that by the year 2015 about a quarter of India’s population will be living in extreme poverty?
(A) Asian Development Bank
(B) World Bank
(C) U N Economic and Social Council
(D) U N Food and Agricultural Organisation
(E) International Monetary Fund

Ans : (B)



12. The war between Russia and which of the following nations in 2008 is known as ‘August war’?
(A) Georgia
(B) Iran
(C) Slovakia
(D) Afghanistan
(E) None of these

Ans : (A)



13. Which of the following is Bank Rate at present?
(A) 3%
(B) 4%
(C) 5%
(D) 6%
(E) None of these

Ans : (D)



14. India is NOT a member of which of the following organizations?
(A) SAARC
(B) WTO
(C) BRIC
(D) UNO
(E) OPEC

Ans : (E)



15. Which of the following schemes is launched by the Ministry of Rural Development?
(A) Mid Day Meal Scheme
(B) Janani Suraksha Yojana
(C) Know India Programme
(D) National Food for Work Programme
(E) None of these

Ans : (E)



16. Almost all Banks in India are running special schemes for providing banking services to rural poor. This concept is popularly known as ……….
(A) Faster Growth
(B) Trade Finance
(C) SME Finance
(D) Investment Banking
(E) Financial Inclusion

Ans : (E)



17. Special emphasis by the Govt. of India on which of the following will certainly improve the performance of the agriculture sector in country within a short span of time?
(A) Focussed Public Distribution System
(B) Sanitation & Health Services
(C) Rural Employment
(D) Better irrigation facilities
(E) All of these

Ans : (E)



18. The Reserve Bank of India is in the process of selling its stake in which of the following agencies /organizations?
(A) NABARD
(B) Food Corporation of India
(C) Steel Authority of India Ltd.
(D) Bombay Stock Exchange
(E) None of these

Ans : (A)



19. The market value of all final goods and services produced and/made with the geographical boundaries of a country in a year is known as ……….
(A) Gross Domestic Product
(B) Gross National Saving
(C) Gross Fiscal Deficit
(D) Gross Domestic Capital Formation
(E) None of these

Ans : (A)



20. Organisation of workers in which of the following groups has proved a very effective way of providing micro finance by banks to the rural people and poor in India?
(A) Self Help Groups
(B) Vriksha Mitras
(C) Shiksha Sevaks
(D) Accredited Social Health Activist (ASHA)
(E) Link Workers

Ans : (A)



21. Which of the following things is done in the Union Budget 2009-10, to help ‘Tax payers’ in India?
(A) Mobile phones, branded jewellery and leather products will cost less as the Custom duty is reduced on them
(B) Allocation under Rashtriya Krishi Vikas Yojana is increased by 30%
(C) Farm Loan Waiver scheme is extended to 31st December 2009
(D) Fringe Benefit Tax abolished
(E) None of these

Ans : (D)



22. The Government of India has increased its allocation of funds to which of the following schemes by 144% in current union budget, as it has proved to be a very popular scheme amongst the rural job seekers?
(A) Integrated Rural Development Programme
(B) National Food for Work Programme
(C) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
(D) National Rural Employment Guarantee Act
(E) None of these

Ans : (D)



23. Which of the following Acts is enacted to help the Union Govt. to manage its budgeted finances and fiscal deficit in a very disciplined manner?
(A) The Competition Act
(B) The Banking Regulation Act
(C) The Negotiable Instruments Act
(D) Foreign Exchange Management Act
(E) Fiscal Responsibility and Budget Management Act

Ans : (E)



24. Which of the following is NOT a banking related term?
(A) Discount
(B) Credit
(C) Reynolds Number
(D) Post Dated Cheque
(E) Time Deposit

Ans : (C)



25. Who amongst the following was awarded Rajiv Gandhi Khel Ratna in 2009?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Abhishek Jha
(C) Saina Nehwal
(D) M. C. Mary Kom
(E) None of these

Ans : (D)



26. Which of the following books is written by Sunil Gavaskar?
(A) By God’s Decree
(B) Freedom From Fear
(C) Sunny Days
(D) Story of My Life
(E) None of these

Ans : (C)



27. Who amongst the following can never be a winner of the Nobel Prize?
(A) An Author
(B) A Medical Doctor
(C) An Economist
(D) A Physicist
(E) A world famous Musician

Ans : (E)



28. Which of the following awards is NOT given by the Government of India?
(A) Bharat Ratna
(B) Padma Vibhushan
(C) Ashok Chakra
(D) Kalinga Prize
(E) All are given by the Government of India

Ans : (D)



29. Which of the following operations is conducted after a gap of every ten years?
(A) Economic survey
(B) Estimates of Foreign Direct Investment (FDI)
(C) Compilation of Human Development Report
(D) Census of Small Scale Enterprises
(E) General Census

Ans : (E)



30. Which of the following schemes is launched to make Indian cities free from slums in days to come?
(A) Indira Awas Yojana
(B) Bharat Nirman
(C) Rajiv Awas Yojana
(D) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission
(E) None of these

Ans : (C)



31. Which of the following is NOT the name of an irrigation system prevalent in India?
(A) Sprinkler System
(B) Silage System
(C) Drip System
(D) Furrow System
(E) Canal System

Ans : (B)



32. Deep Joshi was given Raman Magsaysay Award in 2009 for his contribution in the field of ……….
(A) literature
(B) sports
(C) cinema
(D) journalism
(E) rural development

Ans : (E)



33. Which of the following terms is used in the game of Badminton?
(A) Double Fault
(B) Punch
(C) Follow on
(D) Tee
(E) None of these

Ans : (A)



34. Cashew nut is not produced as a major product in which of the following states?
(A) Maharashtra
(B) Goa
(C) Uttar Pradesh
(D) Orissa
(E) Andhra Pradesh

Ans : (C)



35. Late Norman Borlaug who passed away recently, was famous for his contribution to which of the following in India?
(A) Operation Flood
(B) Operation Black Board
(C) Co-operative Movement in Milk production
(D) Green Revolution
(E) None of these

Ans : (D)



36. Which of the following cups/trophies is NOT related with the game of cricket?
(A) Deodhar Trophy
(B) Irani Trophy
(C) Subroto Cup
(D) Ranji Trophy
(E) ICC Trophy

Ans : (C)



37. Which of the following books is written by Namita Gokhale?
(A) A Himalayan Love Story
(B) Soul Mountain
(C) A New World
(D) The Last Hero
(E) None of these

Ans : (A)



38. Which of the following taxes is not levied by the Government of India?
(A) Income Tax
(B) Professional Tax
(C) Excise Duty
(D) divedend Distribution Tax
(E) Capital Gain Tax

Ans : (B)



39. Which of the following cups/trophies is associated with the game of Lawn Tennis?
(A) Bomba Gold Cup
(B) Davis Cup
(C) Ranji Trophy
(D) Vizzy Trophy
(E) Nehru Trophy

Ans : (B)



40. Who amonst the following was a famous author and director?
(A) C. V. Raman
(B) Vijay Tendulkar
(C) Bidhanchandra Roy
(D) Bismillah Khan
(E) Vilayat Khan


Ans : (B)

No comments: